Selecteer een pagina

Karper (Cyprinus carpio) behoort tot de familie van de Cyprinidae; ze kunnen overleven in een temperatuurbereik van 3-35°C, maar hebben een optimale temperatuur voor de groei van 20-25°C. Wilde karpers geven de voorkeur aan het middelste tot het onderste deel van de rivier in ondieper water met een slibrijk substraat. De karper gedijt echter wel in stilstaande wateren, zoals meren of vijvers, waar sprake is van een vegetatieve groei met een flora/faunarijke meer bedding. Dit alles is belangrijk voor het begrijpen van hun optimale voedingsbehoeften.

De samenstelling van kunstvoer & karpereieren

Als de karpers met kunstmatig voer worden gevoerd, moet rekening worden gehouden met hun voedingsbehoeften om een gezonde voeding te garanderen.

Gewoonlijk moeten karpers ongeveer 12 g eiwit eten voor elke kg van hun lichaamsgewicht, wat neerkomt op 30-35% eiwit in het dieet. Ze presteren goed met een vetgehalte van 5-15%. Ook is 30-40% koolhydraten nodig; dit is aanzienlijk hoger dan bij vleesetende soorten, omdat karpers langere darmen hebben en de koolhydraten gemakkelijker kunnen verteren. De behoefte aan vitaminen kan niet zo gemakkelijk worden bepaald als bij de belangrijkste voedselgroepen, omdat er veel afhankelijke factoren zijn, zoals leeftijd en watertemperatuur. Bovendien kunnen sommige vitaminen worden gesynthetiseerd in de darm van de karper – zoals vitamine C – wat betekent dat ze niet in hun dieet hoeven te worden opgenomen. Mineralen worden meestal in het dieet opgenomen, maar de vis zal ook bepaalde mineralen rechtstreeks uit het water opnemen via de kieuwen.

Bij het formuleren van kunstvoer, zoals boilies of pellets, wordt een mix samengesteld die de juiste verhouding eiwitten/oliën bevat en de andere voedingsstoffen die de karper voorzien van alles wat hij op een bepaald moment van het jaar nodig heeft. Als je op zoek bent naar meer informatie over of het voer voor jouw karper helemaal in orde is, laat dit voer dan testen door een bedrijf gespecialiseerd in diervoeder analyse.