Selecteer een pagina

Uit eigen ervaring weet ik dat het onderhouden van een vijver en de vissen uitdagender is dan de aanleg ervan. Toen ik mijn vijver eindelijk had aangelegd, dacht ik dat ik gewoon achterover kon leunen en van de voordelen kon genieten zonder er extra tijd of geld aan te besteden. Wat had ik het mis! Ik wist niet dat de aanleg slecht het begin was.

In dit artikel bespreek ik hoe je een vijver en de vissen het beste kunt onderhouden. Lees verder om meer te weten te komen over de beste manier om je vijver het hele jaar door mooi en gezond te houden. Als de vissen in je vijver ondanks het onderhoud toch niet gezond ogen, is het misschien een idee om raad te vragen bij een dierenarts.  

Hoe vaak moet ik mijn vijver onderhouden?

Het is de bedoeling dat je meteen met het onderhoud van de vijver begint na de voltooiing van de werkzaamheden. Dit is één van de belangrijkste dingen die ik achteraf heb geleerd. Er zijn veel factoren die een negatieve invloed hebben op je vijver en die moet je in de gaten houden als je een gezonde vijver wilt hebben. Als je de vijver niet goed onderhoudt, kan het een lelijke en ongezonde omgeving worden die niet geschikt is voor vissen.

Regelmatig onderhoud van de vijver

Regelmatig onderhoud van de vijver is goed voor het waterleven. Je kunt genieten van een prachtig ecosysteem door alleen maar goed te zorgen voor de constructie en aquatische structuur. Als je koi of goudvissen grootbrengt en waterplanten kweekt, is het belangrijk dat je de vijver op de juiste manier verzorgt en onderhoudt. Alleen dan kun je echt genieten van prachtige vissen en prachtige waterplanten.

Hoe onderhoudt en verzorgt je een vijver?

 1. Maak je vijver regelmatig schoon.
 2. Beheer de nabijgelegen planten.
 3. Laat waterplanten groeien.
 4. Controleer het ijs in de winter.
 5. Controleer de algengroei.
 6. Onderhoud de pomp, filter, leidingen en fonteinen.
 7. Los problemen direct op en repareer eventuele lekken.
 8. Handhaaf het juiste waterniveau.
 9. Handhaaf de juiste temperatuur.
 10. Zorg voor goede beluchting en zuurstof in de vijver.
 11. Houd de chemische samenstelling van het water optimaal.