Selecteer een pagina

Een vijver vol met prachtig gekleurde vissen, wie wil dat nu niet? Toch is het niet maar simpel een vijver vullen met water en de vissen er in houden. Er komt meer kijken bij de verzorging van koikarpers. Wil jij weten hoe je de vissen moet verzorgen en wat belangrijk is voor in de vijver zelf? Lees dan snel dit artikel. Ik vertel je namelijk wat de juiste leefomgeving voor de vissen is, hoe je ze moet voeren en hoe je ervoor kunt zorgen dat de gezondheid in orde blijft.

Een goede leefomgeving

Een goede leefomgeving is de basis voor ieder levend wezen, zo ook voor de koi karpers. De vissen kunnen vrij groot worden, waardoor veel ruimte ook wel echt een must is. Hou hier dan ook rekening mee bij het aanleggen van je vijver of bij het aankopen van de vissen. Begin bijvoorbeeld met een aantal vissen en niet meteen met te veel. De vijver kan dan al gauw te vol worden. Naast het formaat van de vijver is het ook belangrijk dat deze goed gefilterd wordt. Omdat de vissen zoveel eten, zullen ze ook veel ontlasting loslaten in het water. Met een goede filter kun je het water mooi helder en schoon houden. Zo kun jij de vissen beter zien en genieten zij van een schone omgeving. 

Veel voeren

Koi karpers houden van veel eten en het is dan ook belangrijk dat je ze regelmatig voert. Natuurlijk moet je ze niet overvoeren, want dan laten ze het liggen en wordt de vijver vies. Wanneer je karpers in je vijver hebt, kun je niet zomaar met alleen visvoer voeren. Karpers hebben namelijk speciaal koivoer nodig. Heb je naast de koi karpers ook andere vissen in de vijver? Probeer de andere vissen dan zoveel mogelijk normaal visvoer te geven en de karpers het speciale voer. Dit voer stimuleert de gezondheid en groei van de karpers.

Hou de karpers in de gaten

Omdat koikarpers bijzondere (en over het algemeen vrij dure) vissen zijn is het extra belangrijk ze goed in de gaten te houden. Zo kun je ervoor zorgen dat je er op tijd bij bent om de gezondheid op peil te houden. Zie je veranderingen in de schubben van de vissen, ontstaan er bijvoorbeeld witte plekken? Dan is het verstandig om actie te ondernemen en deskundige hulp in te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld een schimmel zijn, die bij tijdige actie eenvoudig behandeld kan worden.