Selecteer een pagina

De prijs van koi karpers varieert nogal, van €5 tot astronomische bedragen als €175.000 Japanse koi karpers zijn erg gewild bij de liefhebbers. Maar hoe zit het eigenlijk met de verzekering wanneer je koi-karpers in je vijver hebt, achter in je tuin waar ook lieden bij kunnen met minder goede bedoelingen. Je leest het in deze blog.

De zaak van de gestolen koi-karpers

Er zijn een behoorlijk aantal mensen die veel geld over hebben voor de geheimzinnige en volgens veel mensen erg mooie koi-karpers. Zo was er een man die ruim €13000 aan deze vissen uitgegeven had. Helaas werden de vissen op een onfortuinlijke dag uit zijn vijver gestolen. Deze persoon had een opstal- en inboedelverzekering. Zoals verwacht klopte hij bij zijn verzekeraar aan om een flink deel van zijn uitgegeven bedrag terug te krijgen. Helaas besloot de verzekering een maximumbedrag van €2500 uit te keren. De redenering van de verzekeraar was, dat het hier om huisdieren ging en daarvoor is een maximumbedrag in de polis gesteld. Dit is het bedrag dat zij besloten uit te keren. De man in kwestie ging hier niet mee akkoord en liet de kwestie voor de rechter komen. Zijn verweer was dat de vissen onderdeel waren van de tuin en de tuin onderdeel was van het huis, volgens deze redenering zouden de vissen vallen onder voorwaarden in de polis die gelden voor eigendommen in de tuin, de tuinaanleg of huisdieren in de woning. Zou deze redenering gevolgd worden door de rechter, dan gelden er hogere maximumbedragen. 

Het antwoord van de rechter 

Volgens de rechter zijn de koi-karpers zijn geen onderdeel van de tuinaanleg, omdat vissen niet aangelegd worden. Ze worden apart aangeschaft en vallen onder de categorie huisdieren. Voor veel mensen zijn koi-karpers niet per se de meest gezellige dieren, maar dit is volgens de rechter geen reden om aan te nemen dat het geen huisdieren zijn. Veel huisdieren worden namelijk gehouden voor de gezelligheid, denk aan honden en katten, maar dit maakt geen deel uit van de definitie van huisdieren. De verzekerde kreeg het maximumbedrag voor gestolen huisdieren uitgekeerd en moest de proceskosten betalen omdat hij in het ongelijk gesteld werd en het proces aangespannen had. Een huisdier is verzekerd vanuit de inboedelverzekering als deze daadwerkelijk in de woning aanwezig  was ten tijde van de diefstal en er geldt altijd een maximumbedrag. Meer weten over een inboedelverzekering afsluiten? Kijk dan op verzekering.nl.