Selecteer een pagina

Steeds meer mensen in Nederland hebben een aquarium of terrarium in huis. Een aquarium is veel meer dan alleen het voeren van vissen en het schoonmaken op zijn tijd. Er komen namelijk een heleboel zaken kijken bij het opzetten en onderhoud van een aquarium. Het is dan ook een goed idee om je vooraf goed in te lezen en te laten voorlichten met betrekking tot alle handige tips en trucs die ervoor zorgen dat jouw vissen het best mogelijke leven hebben en daardoor jij zo lang mogelijk van je aquarium kan genieten.

Net zoals in de buitenwereld hebben dieren en planten in een aquarium ook behoefte aan de juiste afstelling van licht, water, voedingstoffen en zuurstof. Met betrekking tot het licht in een aquarium is er een duidelijke trend zichtbaar, waarbij steeds meer mensen kiezen voor LED verlichting, omdat dit vele voordelen met zich meebrengt.

Led verlichting bespaart op termijn geld uit

LED aquarium verlichting lijkt op het eerste oog iets prijziger dan ander TL verlichting, maar je moet je hier niet door laten misleiden. Zoals algemeen bekend, verbruikt LED verlichting aanzienlijk minder energie, waardoor je hier op termijn ook geld mee bespaart.

Daarnaast is het zo dat aquarium LED verlichting aanzienlijk sterker is en langer meegaat dan de ‘ouderwetse’ TL verlichting, waardoor je veel minder kosten kwijt bent aan het vervangen van verlichting in het aquarium. Naast deze financiële voordelen zijn er echter nog meer voordelen, waar vooral de vissen en planten in het aquarium van profiteren.

De beste situatie voor planten en vissen creëer je met LED verlichting

In een aquarium wordt eigenlijk een mini ecosysteem opgebouwd en het belangrijkste is dan ook een goede balans tussen verschillende componenten binnen het aquarium. Uiteraard is het belangrijk dat je goed onderzoekt welke vissoorten goed samengaan en hoeveel ruimte deze nodig hebben en dat je ook de planten op dezelfde manier benadert en uitkiest. Vervolgens is het afstellen van het juiste licht essentieel.

Met goedkope LED aquarium verlichting heb je de mogelijkheid om kleuren af te stellen en ook om de sterkte te variëren, waardoor je een meer realistische licht situatie kan nabootsen. Hierbij kun je onder andere denken aan een “maanstand” die een zacht wit licht afgeeft gedurende de nacht, wat aanzienlijk beter is dan een overbelichting of een helemaal donker aquarium.